CIJEPLJENJE KUĆNIH LJUBIMACA

Redovita godišnja cijepljenja protiv zaraznih bolesti najbolja su preventiva kako se ne bi razvile teške i  često neizlječive bolesti od kojih obolijevaju najčešće mlađe ali i odrasle životinje.

Prije prvog cijepljenja šteneta vrlo je bitno očistiti ga od crijevnih parazita, koje je štene moglo dobiti u kontaktu sa drugim životinjama, od majke ili u kontaktu sa invadiranom stolicom (fecesom). Neki od tih crijevnih parazita mogu se prenijeti i na ljude te izazvati vrlo velike zdravstvene probleme.

Redovnom aplikacijom kvalitetnih preparata protiv ektoparazita (buha ,krpelja,pauši i komaraca) prema uputi proizvođača, spriječavate razvoj raznih zaraznih bolesti koje ti paraziti prenose sišući krv vašeg kućnog ljubimca. Najčešće bolesti koje mogu prenijeti su: Piroplazmoza, Borelioza, Erlihioza, Lišmanioza, a ugrizi mogu izazvati i razne alergije i dermatitise koji se vrlo teško i sporo liječe.

Značenje tretmana pasa i mačaka za ljudsko zdravlje

Buhe i pauši pasa i mačaka mogu privremeno parazitirati na ljudima iako se na njima duže vrijeme ne zadržavaju ( mogući su ugrizi), a krpelji  i komarci su prenosnici zaraznih bolesti na ljude od kojih imaju značaj Lajmska Borelioza i Lišmanioza, koje su dijagnosticirane u našem podneblju.

ŠTITEĆI VAŠEG LJUBIMCA OD VANJSKIH I UNUTRAŠNJIH PARAZITA UJEDNO ČUVATE I VAŠE ZDRAVLJE.

 

SHEMA CIJEPLJENJA PASA

            Zarazne bolesti

Zarazne bolesti (Parvoviroza, Leptospiroza, Zarazni Hepatitis, Štenećak, Corona zarazni proljev i Zarazni kašalj)

 1. a)   CIJEPLJENJE ŠTENADI – prvo cijepljenje štenadi se obavlja sa 6-8 tjedana starosti
  drugo cijepljenje tri do četiri tjedna kasnije, treće je potrebno obaviti u dobi od 4-5-mjeseci cijepljenje ako je drugo cijepljenje bilo prije 12 tjedana
 2. b) Cijepljenje odraslih  životinja  Cijepiti jednom godišnje.                                                                                          Bjesnoćaa) ŠtenadPo našem zakonu o veterinarstvu svi psi stariji od 3 mjeseca trebaju biti cijepljeni protiv bjesnoće, te propisno označeni prema Pravilniku o označavanju životinja.

  b) Odrasli psi

  Cijepe se jedanput godišnje u akciji cijepljenja protiv bjesnoće od 01.01.do 31.03. tekuće godine.

 

SHEMA CIJEPLJENJA MAČAKA

Zarazne bolesti

Panleukopenija, Herpes i Calici virus infekcija, Mačja leukemija

a) Mačići

1. cijepljenje u dobi od 6-8 tjedana

2. ravakcinacija tri do četiri tjedna kasnije

b) Odrasle mačke

Jedanput godišnje

Bjesnoća

a) Mačići

Sa tri mjeseca starosti

b) Odrasle mačke

Jedanput godišnje

 

SHEMA TRETMANA PROTIV CRIJEVNIH PARAZITA

 1. a) Štenad i mačići – prvo čišćenje već sa 15 dana starosti, drugo čišćenje 15 dana kasnijeDo 9 mjeseci starosti životinje potrebno je ponoviti tretman svakih 40-60 danab) Odrasle žiovotinje

  Treba čistiti protiv parazita svaka 3-4 mjeseca

 

KOLIKO SU POUZDANA CJEPIVA?

Da bi cijepivo djelovalo moraju biti ispunjeni neki uvjeti. U trenutku cijepljenja životinja koja se cijepi mora biti potpuno zdrava i dobro uhranjena, mora biti očišćena od unutrašnjih i vanjskih parazita i mora biti određene dobne starosti. Oboljeli i tako oslabjeli organizam ne može razviti dobar imunitet. Cijepljenje obavljamo prema shemi cijepljenja te ovisno o potrebi i zdravstvenom statusu jedinke. Cjepiva su vrlo pouzdana i životinja će razviti dobar imunitet nakon što su ispunjeni svi gore navedeni uvjeti u dogovoru sa vašim veterinarom.