KARDIOLOŠKI PREGLED U VETERINARSKOJ MEDICINI

KARDIOLOŠKI PREGLED U VETERINARSKOJ MEDICINI
Kardiološki pregled obuhvaća detaljan klinički pregled pacijenta s naglaskom na pregled srca i krvnih žila. Neki simptomi bolesti mogu upućivati na to da se radi o bolesti srca, kao što su to otežano disanje, kašalj, umor pri uobičajenim šetnjama, a u težim slučajevima gubitak svijesti, ubrzano disanje sa širenjem prednjih ekstremiteta. Određene pasmine pasa i mačaka imaju genetsku predispoziciju razvitka nekih srčanih bolesti, pa se pregled kod tih pasmina smatra obaveznim. Pregled preporučujemo i kod starijih pasa i mačaka, jer se nakon određene dobi javljaju problemi vezani za srce, pa pravilnom terapijom možemo poboljšati kvalitetu života i produžiti njihov život. Rutinski obavljamo kardiološki pregled i prije svakog kirurškog zahvata za koji je potrebna opća anestezija.
Rana dijagnostika bolesti srca vrlo je bitna kako bismo što prije mogli prepoznati bolest i pravilno je liječiti. Metode kojima se služimo kako bismo došli do dijagnoze su detaljan opći pregled pacijenta, auskultacija (slušanje srca), mjerenje krvnog tlaka, krvne i biokemijske pretrage krvi, EKG srca, rendgen srca i pluća te ultrazvuk srca s Color Doplerom.
Danas su nam i dostupne razne DNA analize kojima se iz uzorka krvi utvrđuje prisustvo abnormalnosti u genetskom kodu.
Vlasnicima kućnih ljubimaca preporučili bismo redovite preglede srca, pogotovo kod starijih jedinki, te pasmina pasa i mačaka koji imaju genetsku predispoziciju razvitka nekih srčanih bolesti. Bolesti srca su uglavnom kronične bolesti koje je potrebno konstantno kontrolirati i uzimati adekvatnu terapiju, te prilagođavati dozu lijeka pacijentu i simptomima koje pacijent očituje. Rana dijagnostika srčanih bolesti je ključna kako bi terapija bolesti bila uspješnija.
U Veterinarskoj ambulanti Ljubimac obavljamo kardiološki pregled kućnih ljubimaca s najsuvremenijom opremom i stručnim kadrom koji se u području kardiologije neprestano educira i prati svjetske trendove. Naručite se na pregled na tel: 3750 339.