KASTRACIJA ŽENSKIH ŽIVOTINJA

Kastracija ženki obuhvaća kirurški zahvat odstranjivanja maternice i jajnika a ponekad samo jajnika u ženskih životinja, koji se obavlja u općoj anesteziji.

Vlasnici mačaka i pasa često nam postavljaju pitanja oko tog zahvata, ali najčešće pitanje koje čujem u svojoj ambulanti je treba bi njihova kujica ili maca prije kastracije imati bar jedno leglo jer je to zdravo?

Dobili su razne informacije od uzgajivača, vlasnika drugih životinja ili prijatelja, pa i od samih veterinara. U razvijenom svijetu već je odavno napuštena teorija o ženkama koje bi trebale imati bar jedno leglo kako bi se što bolje razvile. Kastracija se preporuča kao vrlo dobra preventivna mjera ili zaštita od pojave raznih bolesti spolnih organa i mliječne žlijezde.

Naime dokazano je da spolni hormoni utječu na stvaranje tumora na spolnim organima i mliječnoj žlijezdi, a već od prije se zna da kuje koje se nisu redovito parile i imale leglo mogu kasnije razviti gnojnu upalu maternice (tzv. piometru) koja može završiti i sa smrtnim ishodom.

Prema tome naš savjet je ako životinja neće biti za rasplod ili ako ne želite imati štence ili mačiće, kastrirajte je već u dobi od 6 mjeseci.

Kastraciju preporučamo i kod nekih metaboličkih bolesti koje nisu direktno vezane za spolne organe npr. dijabetes.

Utjecaj kastracije na ponašanje ženki

Nakon kastracije ženke ne mijenjaju karakter ni ponašanje, a mogu ostati i vrlo aktivne.

Pravilno izbalansiranom prehranom može se spriječiti debljanje nakon kastracije. Životinje koje se jako udebljaju nakon kastracije trome su i bezvoljene zbog prekomjerne težine pa zato i promijene karakter.

Za sada ne znamo djeluje li i kako parenje i potomstvo na psihu životinje te jel im uskračivanjem potomstva uskračujemo i nešto što je bitno za njihovu psihološku stabilnost. Činjenica je da se životinje međusobno jako razlikuju. Znamo da neke životinje pokazuju želju za parenjem i jako su dobre majke, dok druge pokazuju čak i agresivnost prema potomstvu.

Vlasnici mi često govore kako se kastracija protivi prirodnim načelima. Što je na neki način točno, no je li nedozvoljavanje parenja, sprečavanje pojave tjeranja i ubijanje mladunčadi nakon okota u redu?

Život naših kućnih ljubimaca prestao je biti onakav kakav su ga imali u prirodi trenutkom kad smo ih udomili i pripitomili. Na taj način mi smo ih prilagodili sebi i oni često više ne mogu živjeti bez nas.

Kastracijom sprečavamo razvoj nekih bolesti, nekontrolirano parenje pasa i mačaka lutalica.

Savjeti

  • Kastrirati ženke u dobi od 6 mjeseci starosti ili najkasnije nakon prvog tjeranja
  • Vlasnici koji žele pariti ženke, trebali bi ih kastrirati nakon završene reproduktivne sposobnosti
  • Ženke koje boluju od nekih bolesti (npr. dijabetes, epilepsija) trebalo bi kastrirati.