SEBOREA PASA

SEBOREA PASA
Seborea je naziv za kliničke znakove kod mnogih oboljenja kože koji uzrokuju poremećaje u keratinizaciji tj. orožnjavanja kože. To je stanje u kojem se ljuskice mrtve kože (prhut) skidaju s kože i dlačnih folikula. Te ljuske mogu biti suhe i prhutaste ili uljaste i masne. Masna seboreja nastaje zbog prekomjerne proizvodnje sebuma (loja) lojnih žlijezda. Taj loj je odgovoran za užegao miris psa koji ima masnu seboreu.
Primarna i sekundarna seborea su dvije različite bolesti.
Primarna seborea
Kod primarne seboreje je uzrok nepoznat, najčešće je nasljedna.
Ova bolest često vidljiva na Američkim Koker Španijelima, Engleskim Špringer Španijelima, Zapadno škotskim Bijelim Terijerima, Basetima, Irskim Seterima, Njemačkim ovčarima, Labrador retriverima, kineskim Shar-Peima i drugim pasminama.
Kod primarne seboree znakovi bolesti vidljivi su pri ulasku životinje u pubertet, oko 1 godine života.
Psi zahvaćeni njome mogu imati suhu, perutavu kožu ili masnu, ljuskavu kožu ili pak kombinaciju oba oblika. Ljuskice tj. prhut kod suhe seboree jednostavno je odignuti od kože, dok se kod masne prhut lijepi za dlaku. Kod masne seboree dlačni folikuli mogu se začepiti i inficirati, što rezultira folikulitisom (upala folikula dlake).
Dijelovi tijela koji su najčešće zahvaćeni seborejom su: koljena, zglobovi, gornji dio vrata prema prsima, uši i glava. Kod masne seboreje često dolazi do ceruminoznog otitisa ( upala uha popraćena većom količinom ušne smole).
Liječenje: Primarna seboreja e neizlječiva, ali se može držati pod kontrolom simptomatskom terapijom koja je usmjerena na suzbijanje stvaranja ljuskica pomoću šampona i medicinskih kupki. Izbor šampona i sredstava za ispiranje, te učestalost primjene ovisi o konkretnom problemu tj. obliku bolesti, te bi taj izbor trebao odrediti Vaš veterinar ili dobro educirani groomer.
Kod blagih i suhih perutanja pomoći bi trebali hipoalergenski šamponi koji vlaže kožu i sredstva za ispiranje koje ne sadrže boje, mirise i druge dodatne sastojke koje koji bi mogli pospješiti isušivanje već isušene kože. Ti proizvodi mogu se koristiti često bez nanošenja štete.
Kod težih i suhih perutanja preporučuju se šamponi koji sadrže sumpor i salicilnu kiselinu za uklanjanje ljusaka kože (prhuti).
Kod masne seboreje učinkoviti su šamponi koji sadrže benzoil peroksid jako dobro ispiru pore dlaka i pomažu u uklanjanju masnih ljuskica koje su se prilijepile za dlaku.
Terapeutsko šamponiranje može biti učinkovitije ako se pri šamponiranju koristimo toplom vodom. Temeljito isperite, te nanesite medicinski šampon tj. onaj koji ima medikamentna svojstva. Ostavite 15 minuta na životinji ili prema uputama, a zatim temeljito isperite.
Za liječenje folikulitisa (upala dlačnih folikula) i drugih kožnih infekcija koriste se sistemski antibiotici. U razdobljima teškog svrbeža životinji se može prepisati kratki tretman oralnih kortikosteroida. Dodaci prehrani koji sadrže omega-3 esencijalne masne kiseline iz ribljeg ulja su korisni pri liječenju seboree i sigurno ne mogu naštetiti životinji.
Sekundarna seborea
Sekundarna seborea se javlja kao posljedica primarnog poremećaja i bolesti u organizmu i na koži. Bolesti koje su često povezane sa seboreom su: demodikoza, šuga, pseća atopija, dermatitis zbog preosjetljivosti na hranu, hipotireoza, hormonski povezane bolesti kože, color mutant alopecija, pemphigus foliaceus i druge…
Primarna stanja koja mogu dovesti do nastanka seboree uključuju: alergije, gljivična oboljenja kože, endokrine poremećaje, dijetalne nedostatke, malapsorpcijske poremećaje, parazite, autoimune bolesti.
Kod sumnje na sekundarnu seboreu moramo provjeriti opće stanje životinje, napraviti krvnu sliku i dermatološki pregled kože.
Primarna seborea ne bi trebala biti dijagnosticirana dok sekundarna nije isključena.
Liječenje: Sekundarnu seboreu liječimo tako da terapiramo primarnu bolest uz blage antiseboroične medicinske kupke.
Infekcije uha učestale su kod pasa sa seboreom. Najsigurnije je pritom redovito provjeravati u kakvom su stanju uši psa. Potrebno je znati pravilno ispirati uši s preparatom kojim se smanjuje nastanak ušne smole. Preparati se koriste ako uši psa imaju neugodan miris. Simptomi infekcije uključuju potrebu da se uši čiste češće nego inače, pojavljuje se svrbež (pri čemu pas trese glavom, češe uho ili struže glavom odnosno uhom po podu) i/ili neugodan miris. Infekcija uha zahtijeva hitan tretman, obično u trajanju od 2 do 3 tjedna.

Ukoliko Vam se čini da bi Vaš pas mogao imati seboreu dogovorite što prije pregled kako bismo mu pomogli i olakšali život..

Vaš Ljubimac