KASTRACIJA MUŠKIH ŽIVOTINJA

Kastracija mužjaka izaziva niz dilema i pitanja vlasnika životinja pa sam se odlučila napisati ovaj članak i na taj način odgovoriti na niz pitanja koja mi svaki dan budu postavljena u ambulanti. Mnogi vlasnici životinja niti neznaju zašto se ona provodi te da je ona kao kirurški zahvat nekada vrlo indicirana.

Što je kastracija?

Kastracija je kirurški zahvat koji obuhvaća otklanjanje oba testisa (jaja) kod muških jedinki i obavlja se u općoj anesteziji.

Indikacije za kastraciju

  • Kod pasa i mačaka kojima se do godine dana starosti nisu spustili oba testisa u skrotum (kod kriptorhida), jer se iz takvih testisa mogu razviti razni tumori, a kriptorhizam je i nasljedna bolest.
  • Kod bolesti prostate – upale, razvoja cisti i tumora.
  • Kod razvijenog tumora na testisu.
  • Kod spriječavanja ponovnog nastanka nekih tumora u području anusa.

Kastracija pasa i mačaka obavlja se i da bi se spriječilo lutanje, borbe i označavanje terena zaljubljenih mužjaka, jer takvo lutanje i borbe često završavaju s teškim ozljedama, a nakon udarca automobila i smrtnim ishodom. Razmnožavajući se nekontrolirano sa više ženki prenose se i neke zarazne bolesti i tumori. Kod mačaka to je mačja sida i leukemija, a kod pasa bruceloza, neki tumori i ostale zarazne bolesti.

Mačori su skloni obilježavanju teritorija i to s mokraćom koja je vrlo intenzivnog neugodnog mirisa, što ponekda rade i psi pogotovo oni manjih pasmina. Kastracijom sve ove probleme možemo spriječiti i riješiti.

Kastraciju obavljamo i radi kontrole populacije pasa i mačaka naročito onih koji lutaju i na taj način sprečavamo stvaranje novih generacija nezbrinutih životinja.

Utjecaj kastracije na ponašanje životinja

Kastracija je kirurški zahvat nakon kojeg ne dolazi do promjene karaktera i radne sposobnosti životinja.

Problem o kojem treba voditi računa je debljanje kojem su kastrirane životinje sklonije radi sporijeg metabolizma kastriranih životinja, jer više nema spolnih hormona. No taj se problem može uspješno riješiti sa pravilno izbalansiranom prehranom. Zato na tržištu postoje hrane za pse i mačke koji su kastrirani, pa je održavanje tjelesne težine u rukama vlasnika životinja.

Kastrirane životinje prestaju lutati i vezati će se za vlastiti teritorij pa će prestati i svađe sa drugim životinjama, zapišavanje i agresivnost.

Kod mužjaka koji pokazuju agresivnost i prema vlastitom vlasniku potrebno je što prije napraviti kastraciju jer se sa odlaganjem može javiti loša navika pa se nakon naknadne kastracije neće moći riješiti agresivnost životinje.

Savjeti

  • Kastraciju mužjaka koji ne služe za rasplod bolje je napraviti što prije, po našoj preporuci u dobi od 6 mjeseci.
  • Mačori koji boluju od mačje side treba kastrirati da ne prenose bolest.
  • Agresivne životinje treba kastrirati.
  • Kriptorhide treba obavezno kastrirati.